• »Amazon bo do konca septembra letos tehnično prilagodil svoje poslovanje tako, da bo omogočal uvrstitev Slovenije med podprte države,« so maja sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
  • Danes pa sporočajo, da se bo prodaja zamaknila za dva meseca. Tako naj bi šele novembra slovenska podjetja lahko svoje izdelke ponudila tudi na Amazonu Europe. Tehnološki velikan Amazon je namreč po besedah ministrstva šele zdaj vzpostavil tehnične rešitve, ki jih je moral v svoj poslovni model vključiti zaradi naše zakonodaje.
  • »Zadnja Amazonova informacija je, da so v tem času bile vpeljane potrebne tehnične rešitve, da trenutno poteka testiranje v tako imenovanem weblabu in pričakujejo, da bo rešitev v polnem zagonu nekje v sredini novembra,« so še sporočili z ministrstva.
  • Z dogovorom bo od novembra slovenskim podjetjem omogočena prodaja na Amazonu Europe, tako bodo prišla do novih trgov, in to brez visokih logističnih stroškov. Doslej so morali podjetniki, da bi lahko prodajali na enem največjih digitalnih prodajnih kanalov na svetu, odpirati družbe v tujini.
  • Glavna težava je slovenski zakon o preprečevanju pranja denarja. Ko smo se za komentar obrnili na pristojni urad, so nam odgovorili, da »Amazon vidi ovire na področju izvajanja pregleda stranke«. Posledično jim ni zaupal in je zanje zaprl svojo platformo.
  • Prvotno naj bi veliko težav Amazonu povzročalo tudi obvezno dvojno sporočanje sumljivih transakcij, kar kot eno izmed obveznosti nalaga zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. To težavo so rešili, saj Amazon izpolni svoje obveznosti s tem, ko sumljivo transakcijo sporoči v Luksemburg. Slovenski urad pa zaradi vzpostavljenega mednarodnega obveščanja to prijavo dobi iz Luksemburga.